De verschillende soorten animatie

Door Nina |
mei 16, 2022 |
Waarschijnlijk zijn we allemaal wel bekend met wat animatie precies is. De meeste van onze kinderfilms zijn animatiefilms. Het gebruik van geen levensechte personages, maar een illusie van bewegingen die door middel van tekeningen of gecreëerde personages achter elkaar wordt gezet. Een animatie wordt vaak gecreëerd uit meerdere stilstaande beelden. Deze beelden worden uiteindelijk achter elkaar gezet, waar dus uiteindelijk een volledige video of film uit komt. Er zijn verschillende soorten animatie. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen de ouderwetse animatie en de animatie die we tegenwoordig op televisie zien. Ben je benieuwd op welke manieren ze animaties maken? Lees dan verder.

Getekende animatie

De naam zegt het natuurlijk al. Deze animatie is een manier van animeren waarbij iemand stilstaande tekeningen maakt. Deze tekeningen worden in veel gevallen op een lichtbak getekend. Alle tekeningen worden achteraf achter elkaar gezet met behulp van een camera. Elke beweging die je dus in dit soort animaties ziet, is één enkele tekening.

Kleianimatie

Bij deze vorm van animatie wordt met zachte klei een animatie gemaakt. De klei is zacht zodat de poppetjes makkelijk te buigen zijn. Deze animatie wordt beeld voor beeld gemaakt. Het heeft bijna hetzelfde effect als een getekende animatie, waar ook gebruik wordt gemaakt van één beeld. Dit is bij kleianimatie niet anders. Alleen wordt een kleianimatie natuurlijk niet getekend, maar wordt het via beeld opgenomen.

Stop-motion

Stop-motion lijkt eigenlijk verwijl volledig op kleianimatie. Ook bij stop-motion wordt door middel van enkele beelden een video gemaakt. Bij stop-motion wordt er in veel gevallen gebruik gemaakt van voorwerpen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een glas te laten bewegen. De kunst bij stop-motion is eigenlijk gewoon dat je een foto maakt bij elke minibeweging die je wil dat het glas maakt. Een goed voorbeeld hiervan is dat wanneer je bijvoorbeeld het glas van de ene kant van de tafel naar de andere kant wil krijgen, je een foto moet maken van het glas wanneer het helemaal aan één zijde staat. Vervolgens verschuif je het glas een klein beetje en dan maak je weer een foto. Dit herhaal je totdat het glas aan de andere kant van de tafel staat. Vervolgens zet je al deze beeld achter elkaar, waardoor het lijk alsof het glas uit zichzelf van de ene kant naar de andere kant van de tafel beweegt.

2D computeranimatie

We leven in een tijd waarin het eigenlijk nooit meer voorkomt dat een animatie zonder hulp van computer in elkaar wordt gezet. De computers hebben het proces van animeren natuurlijk een stuk versneld. Waar vroeger mensen met de hand tekeningen moesten inkleuren, kan dit nu natuurlijk via de computer binnen een paar seconden. Daarbij is het ook makkelijker om in te stellen dat je een voorwerp of personage in een bepaalde kleur wil hebben. Als je bijvoorbeeld een animatie maakt van een vrouw die een blauwe jurk aan heeft, dan kan je makkelijk aangeven dat dezelfde kleuren gebruikt worden in het volgende beeld. Wil je de jurk vervolgens aanpassen naar een andere kleur, dan is dat ook zo geklaard. Het is daarbij nu ook niet eens meer nodig om echt te tekenen op de computer. Er bestaan tegenwoordig tablets waar je op kunt tekenen en die dan de tekening rechtstreeks naar de computer overzetten. Je kan dus live tekenen op een tablet, waar het vervolgens te zien is op je computer in een kwestie van een seconde. Wat we echter niet moeten vergeten is dat het gebruik van kleuren misschien wel makkelijk en snel kan verlopen, maar het schieten van scenes van bijvoorbeeld onze favoriete films enorm tijdrovend kan zijn. Het draait tenslotte om de details.

Poppenfilm

Een poppenfilm heeft ook iets weg van kleianimatie. Bij een poppenfilm wordt er vaak gebruikt gemaakt van poppen die als ‘skelet’ een ijzerdraad hebben, waardoor het bewegen makkelijker gaat en het ook lijkt alsof ze letterlijk voorzien zijn van een ‘skelet’. Hierdoor is het niet alleen makkelijker om de poppetjes staande te houden, maar het maakt het ook een stuk makkelijker om ze te laten bewegen en om één positie van de poppetjes te verstevigen.

Neem Contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Meer artikelen

Wat is een explanimation?

In de huidige digitale maatschappij waar we in leven is het aanbod van verschillende animatievideo’s steeds groter aan het worden. Voor veel verschillende doelgroepen, situaties en kanalen is er wel...

Lees meer

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Telefoon: 010 316 60 13

email: info@animatievideokoning.nl

Bedrijfsvideo

A20 Trade Center,
Hoogeveenweg 100,
2913 LV Nieuwerkerk aan den IJssel