5 tips voor het maken van een duidelijke animatie

Door Nina |
januari 20, 2022 |

Natuurlijk wil jij weten hoe je een animatiefilm maakt. Een animatiefilmpje is tenslotte doorslaggevend voor een professionele en duidelijke presentatie. Een goede animatie maakt het jouw hersenen makkelijk de besproken informatie te begrijpen en onthouden, omdat een plaatje of video makkelijker te begrijpen is dan een presentatie met alleen tekst. Een goede animatie versterkt met een voice-over is daarom zeker de moeite waard. Je baas of docent zal zo onder de indruk zijn van je visuele verhaal dat je dichter bij een promotie of 10 stappen in je eindrapport bent.

1.      Kies de juiste stemacteur en stijlontwerp

De stijl van de animatie is afhankelijk van de doelgroep die je probeert te informeren. Een groep experts zul je anders benaderen dan een groep buitenstaanders. Bij een presentatie voor een groep experts gebruik je een meer vakjargon en een minder eenvoudige stijl om zo deskundig over te komen. Bij een groep experts kies je niet voor een cartoonstijl, maar voor een realistischere stijl. Kies voor een stemacteur en onderwerp die de tekst goed duidelijk maken en die passend bij het thema zijn. Zo kun je een fijne stem inhuren bij externe verhuurbedrijven om jouw verhaal prettig te laten klinken.

2.      Maak de animatie tijdloos

Voorkom jaartallen of recente gebeurtenissen die snel hun belang verliezen. Een animatie moet ook in de toekomst relevant blijven, zo kun je deze voor nieuwe projecten hergebruiken. Verwerk in een animatiefilmpje voor (potentiële) klanten niet een verouderd logo maar focus op de merkkleuren.

3.      Gebruik storytelling voor je uitleg

Met een samenhangend verhaal trek je de aandacht van de kijker voor langere tijd. In een promotiefilmpje over jouw bedrijf neem je bijvoorbeeld je potentiële klant verhalend mee met het productieproces vanaf bestelling tot levering. Verwerk in het verhaal een actie die de kijker kan doen, zo bind je de klant en wordt hij of zij blootgesteld aan andere informatie en relevante websites.

4.      Gebruik humor

Kijkers willen geprikkeld en verrast worden. Durf op te vallen en kies niet voor een veelgebruikt design. Met metaforen en humor maak je de animatie dynamisch. Humor kan ook in beweging, geluidseffecten of een gezichtsuitdrukking tot uiting komen en hoeft niet alleen in de tekst te zitten. Door het gebruik van humor, overdrijving en zelfspot zorg je ervoor dat binnen 90 seconden de boodschap helder en gedenkwaardig binnenkomt bij de kijker of luisteraar. Bovendien kun je zo zware thema’s luchtiger brengen.

5.      Focus op het belangrijkste

Bij het maken van een animatiefilmpje kies je een duidelijke boodschap die je helder kunt overbrengen. Maak het animatiefilmpje kort en bondig, gemiddeld 1 tot 2 minuten, omdat je zo de aandacht van de kijker vasthoudt. De lengte van de animatie die je maakt is afhankelijk van het publiek en het medium waarop de animatie wordt bekeken. Zorg dat de kernboodschap de meeste verdieping krijgt en focus niet op onbelangrijke delen van het proces.

Omdat het maken van animatiefilms creatief vermogen, tijd en computerkennis vereist, is het verstandig om het maken van een animatie uit te besteden. Lees verder waarom het de moeite waard is een animatie uit te besteden.

Neem Contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer artikelen

De verschillende soorten animatie

Waarschijnlijk zijn we allemaal wel bekend met wat animatie precies is. De meeste van onze kinderfilms zijn animatiefilms. Het gebruik van geen levensechte personages, maar een illusie van...

Lees meer

Wat is een explanimation?

In de huidige digitale maatschappij waar we in leven is het aanbod van verschillende animatievideo’s steeds groter aan het worden. Voor veel verschillende doelgroepen, situaties en kanalen is er wel...

Lees meer

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Telefoon: 010 316 60 13

email: info@animatievideokoning.nl

Bedrijfsvideo

A20 Trade Center,
Hoogeveenweg 100,
2913 LV Nieuwerkerk aan den IJssel